Päivin Oma Plogi- Etusivu

perjantai 22. tammikuuta 2016

Aina vaan peltipurkkeja!

Ja niitähän riittää....joten esittely jatkuu, olkaa hyvä. Kaapin kätköistä kaivoin seuraavat kirppislöytöni, jotka onnistuin bongaamaan joku aika sitten sopuhintaan. 

10.VILEN FINNWARE PELTIPURKIT 
Vilenin mainiot peltipurkit ovat 60-luvulta.

RUUSUPURKKI 


 Korkeus n. 12 cm, läpimitta n. 9,5 cm. Kunto tyydyttävä, ajan patinaa kuten kuuluu ollakin kun on kyseessä vanha purkki.Ai se hinta? Muutama euro,olikohan 2 e.Ei kallis. Kiljuin sisäänpäin innosta löytäessäni tämän. Onneksi kaikki ei ole rahanahneita.11. KELTAINEN KUKKAPURKKI


 Kukkapurkkeja löytyy erivärisinä mm. sinisenä ja erikuvioinnilla.Googlettamalla löytyy.Itse löysin vain yhden keltaisen kuvahaun kautta ja sekin oli japanilainen(?) sivusto K(ä)aspaikka.com missä oli muitakin suomalaisia peltipurkkeja myynnissä, teksti japaniksi(?).
Tähän purkkiin palatakseni...korkeus n.13 cm,läpimitta 10,5cm. Kunto tyydyttävä ja maksoi 3 e. Ei paha hinta.
Kaunis kesäisenoloinen kukkapurkki!12.VIRI KAAKAOPURKKI
 Nostalginen peltipurkki minun ikäkaudelle(1960 ja risat).Mummon mökillä maalla aikoinaan juotiin kaakaota ja se oli Viriä,mitäpä muutakaan .Yleinen peltipurkki,luulisin, on myynnissä vähän joka paikassa vaihtelevin hinnoin.

Korkeus kannen kanssa 10 cm ja läpimitta n.10,5cm.Ostin kun halvalla sain (3e).

Ulkoapäin moitteettomassa kunnossa mutta sisällä vähän ruostetta.13.ERIKOISKUTSU kahvipurkki 
 Tukkukauppojen Oy Helsingfors ruusukoristeinen kahvipurkki, korkeus 15,5 cm.Saranakannella,sisältä siisti(ks.kuva), ulkona vähän ajan patinaa,70-luvulta ellen erehdy.Kaunis purkki tämäkin.
14. FAZER ANANAS pyöreä karkkipurkki(320g)
 Laitanpa esittelyn tästäkin vaikka tämä taitaa kuulua uudempiin peltirasioihin.
 k.6,5 x 10 cm.Maksoin 2 e.No joskus tuokin on vanha :D


Vertailun vuoksi laitan kuvan keräilyversiosta....
KUVA LAINATTU HUUTONETISTÄ

 VANHOISTA PELTIPURKEISTA :VANHAT SUOMALAISET PELTIPURKIT
voit lukea enemmän, aukeaa kyseisen oikeasti wanhan Ananaspurkin kohdalta.
Siellä on hienosti esitelty suomalaisia vanhoja peltirasioita ja purkkeja ja on oikea Tiedon Aarreaitta keräilijöille.

Facebookissa on myös oma ryhmä vanhojen peltipurkkien keräilijöille: Peltipurkkikirppis.

 Pieni tietopläjäys loppuun Vilenin purkeista ja historiasta:
 Ab Viléns Fabriker – Vilénin Tehtaat Oy 1907-1965

Liikkeen perustivat vuonna 1907 konsuli Albert Vilén ja johtaja Artur Vilén toiminimellä Veljekset Vilén. Artur Vilén kuitenkin erosi yhtiöstä vuonna 1910 ja konsuli Albert Vilén jatkoi toimintaa samalla nimellä. Vuonna  1925 Albert Vilén otti osakkaiksi poikansa Albert, Harald ja Herbert Vilénin. Osakeyhtiö Ab Viléns Fabriker – Vilénin Tehtaat Oy perustettiin vuonna 1928. Bröder Vilén toiminimi säilyi kuitenkin rinnalla kiinteistöyhtiönä.

Yhtiöön kuului monia pieniä yrityksiä teollisuuden eri aloilta, mm. metallituotetehdas, neulatehdas, konepaja ja korkkitehdas. Tuotettiin peltirasioita, metallilankoja, neuloja, korkkeja ym. rautakauppatuotteita. Vuonna 1934 avattiin Helsingissä myyntikonttori. Uusi metallituotetehdas rakennettiin vuonna 1937 ja korkkieristyslevytehdas vuonna 1940 Masabyhyn (menetettiin Porkkalan luovutuksessa). Masabystä Turkuun siirretty korkkieristyslevytehdas siirrettiin edelleen vuonna 1950 Naantaliin. 1950-luvulla yhtiössä ponnisteltiin kovasti yrityksen laajentamiseksi, kunnes Oy G.W. Sohlberg Ab osti yhtiön vuoden 1960 alussa. Toiminta jatkui entiseen tapaan, paitsi että rasiaosaston koneet siirrettiin GWS:n Turun tehtaalle.  Vilénin Tehtaat Oy:n toiminta päättyi 31.3.1965.

Heljä Strömberg 31.1.2003
 

Lähteet:
Elka, Oy G.W. Sohlberg Ab:n arkisto, toimintakertomukset, 1960, 1965 (#534)
Kaupparekisteri
Suomen Teollisuus 1951. Toim. V.A.M. Karikoski, T.K. Kannel, K.A. Lavonius. Helsinki 1951.

Kopsattu elma.elka.fi/Arkhistory/V154.DOC


 Kuten kuvista näkyy on hyllyille ja kaappeihin eksynyt muitakin kuin Chymos-makeispeltirasioita...Mitäpä näillä kaikilla teen? Elintarvikekäyttöön niistä ei enää ole, se on selvä, mutta muitten pikkutavaroitten- ja esineitten kätkemiseen oivia. Mökillä olevissa peltipurkeissa säilytän mm. tuikkukynttilöitä, tulitikkurasioita, ym sälää.Vain mielikuvitus on rajana!

Mitäs kivoja purkkeja teidän kaappien kätköistä löytyy????

Ei kommentteja:

Suosittelen

Fazerin Kukkopurkki 1,8 kg ANANAS

Ihanaa! Peltipurkkihullun toiveuni toteutui ja tänään lensi Fazerin Kukkopurkki postin välityksellä minulle <3 Kukkopurkin sivuss...

Plogini katsotuimmat